"Ik ben echt super-, supergoed verzorgd", aldus Paul. Foto: Eric Scholten
CORONAVIRUS

'Zorg goed voor jullie artsen en verpleegkundigen'

Algemeen Coronavirus 3.620 keer gelezen

ERP | Paul Biermann (51) lag twee volle weken met Corona in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Drie weken geleden werd hij genezen verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis. De Erpenaar blikt terug op een bijzondere periode. "'Zorg, als dit allemaal achter de rug is, goed voor jullie artsen en verpleegkundigen. Ze hebben het zwaar gehad", aldus een dankbare Paul.

Inmiddels zijn meerdere patiënten hersteld van het Coronavirus en zij mochten Bernhoven verlaten. Dat gold ook voor de 51-jarige Paul. In de tweede week van zijn opname lag hij op de speciale corona-afdeling. Elf kilo lichter, maar genezen van het virus spreekt Paul van een vervelende tijd. "Ik ben mijn spieren en mijn conditie kwijt. Dat moet ik allemaal weer opbouwen." Daaraan is hij inmiddels begonnen. "Het gaat goed. Ik kan alweer een klein stukje wandelen."
Het scheelde niet veel of Paul was op de intensive care beland. Hij vervolgt: "Ik heb niet op de IC gelegen. Het was een dubbeltje op zijn kant, maar uiteindelijk bleek het nét niet nodig."

Hoge koorts
Wel lag de Erpenaar op een speciale Corona-afdeling. Hij deelde een kamer met nog twee andere patiënten. "Ik ben echt super-, supergoed verzorgd", vertelt Paul vol bewondering. Vooral de eerste week was heftig, vertelt hij. "Ik had hoge koorts, tegen de veertig graden, en sliep niet. Ik had heel veel zuurstof nodig."
Desondanks probeerde Paul er alles aan te doen om zo fit mogelijk te blijven. "Daar heb ik mijn stinkende best voor gedaan. Ook al had ik geen honger, ook al waren mijn reuk en smaak helemaal weg, ik probeerde toch steeds te eten. Ik wilde weer energie opdoen."

'Ik had hoge koorts, tegen de veertig graden, en sliep niet' - Paul Biermann

Bewust
Paul realiseerde zich heel goed wat er aan de hand was. Hij heeft alles bewust meegemaakt. "In de eerste week lag ik nog niet op de speciale corona-afdeling. Ik zag dat iedereen zich steeds helemaal moest aankleden als ze mijn kamer betraden: mondkapje voor, schort aan, bril op. En dat ging weer uit als ze de kamer verlieten. Dan werd het allemaal weggegooid." De 51-jarige Paul zag in die tijd alleen maar artsen en verpleegkundigen in beschermende kleding om zich heen. Hij ondervond er weinig last van. "Ik schikte me in mijn situatie en daar hoorde nu eenmaal bij dat ik alleen mensen met mondkapjes zag. Ik begreep heel goed hoe belangrijk die bescherming was. Je moet als patiënt een knop omzetten. Dan maar wat minder emotie en de wat meer zakelijkere zorg."
Toch voelde Paul zich veilig. "Ik heb de zorg als zeer prettig ervaren. De verplegers en artsen zijn stuk voor stuk helden."

Advies
Tot slot heeft Paul nog een dringend advies voor Bernhoven: "Zorg, als dit allemaal achter de rug is, goed voor jullie artsen en verpleegkundigen. Ze hebben het zwaar gehad", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant